Naujienos

 

Rinkodaros ir komunikacijos lyderiai: kokie bus 2021-ieji

Data: 2021 m. sausio 02 d.

Kitąmet reikės dar daugiau greičio ir gebėjimo adaptuotis, o daugiausia laimės tie, kurie ras būdų išnaudoti nišas ir susikurti galimybes.

 

Verslai, dėliodami savo ateities strategijas, turėtų įvertinti, kad 2021-aisiais gyvensime pagal kitokį kalendorių: turėsime sunkią ir klampią metų pradžią, pavasarį – su vakcinos džiaugsmais ir priešpriešomis, vasarą – su ryškia vartojimo, kelionių, išlaidavimo ir pramogų banga. O rudenį, tikėtina, pamatysime tikresnį vaizdą ir pasekmes, kaip tiek vartotojai, tiek verslas išgyveno sunkų pandemijos laikotarpį.

 

Dalijamės rinkodaros, komunikacijos ir žiniasklaidos įmonių vadovų, nuomonės lyderių mintimis apie 2021-uosius.

 

Ugnius Jankauskas, UAB „Verslo žinios“ generalinis direktorius:

 

„Instinktyviai norisi šiuos metus lyginti su 2009-ųjų krize. Nors dar ir neišsilaisvinome iš pandemijos gniaužtų, vis tik 2020-ieji yra geresni nei tuometis kritimas į duobę.

Kaip ir daugelis verslų, pavasarį pasidarėme pesimistinį scenarijų, spėdami, kad reklamos pajamos kris apie 50%. Džiaugiamės, kad šis planas virto šviesesne realybe: skaičiuosime apie 25% susitraukimą. Taip, tai yra nemažas kritimas žemyn, bet, vėlgi, jei lyginsime su 2009 m. krize, kai reklamos pajamos smuko beveik keturis kartus, tai šiandieninė situacija nėra tokia tamsi.

 

Svarbus yra ir pats požiūris, kaip vertinsi tą pustuštę stiklinę: ar kaip pusiau pilną, ar kaip pusiau tuščią.

 

Taip, tai yra krizė, bet kartu ji yra švelnesnė ir ne vienam verslui atvėrė naujų galimybių. Dabartinė situacija nėra tokia beviltiška, kaip anuomet.

 

Jei pažiūrėtume, ką apie šiandieninę situaciją signalizuoja reklamos rinka, matytume, kad, taip, vienareikšmiai dalis verslų gerokai nukentėjo nuo pandemijos ir susitraukė, tačiau kartu kitiems ši situacija atvėrė naujų augimo galimybių.

 

Skaitmeniniai verslai, telekomunikacijos, e. prekyba šovė į viršų, jų reklamos biudžetai – taip pat.

 

Mes patys per pirmą karantiną labai greitai pajutome reklamos pajamų kritimą ir skaitomumo augimą. Jis buvo matomas visose žiniasklaidos priemonėse, o tai leido paauginti prenumeratorių gretas. Visiems reikėjo patikimos informacijos.

 

Dar viena džiuginanti tendencija – daugėja mokamo turinio internete – pagaliau čia aktyvesnius žingsnius pradėjo ir šalies didieji portalai. Mums tai leido pasitvirtinti, kad vos ne prieš dešimtmetį pasirinkta strategija koncentruotis į mokamą turinį yra teisinga, nors ilgą laiką rinkoje buvome vieni.

 

Kartu žiniasklaidos žaidėjai turi būti budrūs: spaudžiami didžiųjų tarptautinių technologijų platformų, daugelis rinkos dalyvių pasuko turinio rinkodaros keliu. Turinio rinkodara vienareikšmiai gelbėja žiniasklaidos priemones, nes reklamos kiekiai ir šiandieninės kainos, galiojančios skaitmeninėje erdvėje bei diktuojamos technologijų gigantų, neatperka profesionalaus turinio gamybos investicijų.

 

Žiniasklaidai tai yra iššūkis, kaip sugebėti žongliruoti, kad skaitytojas galėtų atskirti, ar skaito kažkieno inicijuotą turinį, ar nepriklausomą žiniasklaidos straipsnį.

 

O kalbėti apie kitus metus dar labai sudėtinga. Visi tebesame nežinomybėje, tačiau labai norisi tikėtis, kad kitąmet rinka „atšoks“. Turbūt pats optimistiškiausias scenarijus kitiems metams – vėl atsistoti į 2019 m. vėžias ir pasiekti tuomečius rezultatus.

 

Labiau realistinis scenarijus, ko labiau tikisi ir daugelis ekspertų, – pasiekti 2018 m. lygį. Kitais žodžiais tariant, kitąmet, tikėtina, dar nekompensuosime 2020 m. kritimo.“

 

Daugiau skaitykite: ,,Verslo žinios".