Naujienos

 

CVO Recruitment & Simplika organizuoja pirmą Lietuvoje HR hakatoną

Data: 2021 m. gegužės 11 d.

Birželio pradžioje Lietuvoje pirmą kartą istorijoje vyks HR hakatonas, kuriame bus sprendžiami verslui aktualūs žmogiškųjų išteklių valdymo klausimai. Pasak šios neeilinės iniciatyvos organizatorių, toks inovatyvus sprendimų paieškos būdas sukurs vertės visiems: ir iššūkius metusioms bendrovėms, ir juos sprendžiantiems dalyviams, ir renginį stebintiems verslo atstovams.

 

Žmogiškųjų išteklių arba personalo skyriaus (HR) vaidmuo organizacijose pastebimai keičiasi. Šiandien šie specialistai retai siejami su vien tik įdarbinimo, atleidimo ir kitų formalių procesų administravimu, priešingai – vis dažniau HR atstovą galima pamatyti drauge su kitais vadovais diskutuojant, kaip geriausia įgyvendinti bendrus kompanijos tikslus.

 

HR specialistų evoliuciją dar labiau paskatino jau antrus metus besitęsianti pandemija. Į namus „perkelti“ biurai, fizinio ryšio nebeturinčios komandos ir gyvą bendravimą pakeitę virtualūs įrankiai atnešė naujų iššūkių, kuriuos suvaldyti kritiškai būtina norint išlaikyti organizacijos gyvybingumą. Svarbiausias vaidmuo išsaugant produktyvumą, užtikrinant sklandžią vidinę komunikaciją ir padedant įveikti nenuspėjamos situacijos keliamą nerimą tenka ne kam kitam, o HR specialistams. Jų poreikis rinkoje šiandien – milžiniškas.

 

„Tiesioginis vadovų bendravimas su savo darbuotojais yra labai svarbus. Tačiau be stipraus personalo skyriaus didesnės įmonės vadovas greičiausiai nebus pajėgus ir sėkmingai valdyti bendrovę, ir ieškoti efektyvių būdų vidinei komunikacijai palaikyti. Todėl HR specialistų vaidmuo įmonėse neabejotinai tik augs, ir vis daugiau dėmesio bus skiriama darbuotojų emocinei sveikatai“, – prognozuoja Akvilė Kazlienė,  personalo atrankų įmonių grupės „CVO Recruitment I Simplika“ direktorė.

 

Ilgametę patirtį HR srityje turinčios ekspertės teigimu, jei į strateginius sprendimus įtraukiamas personalo skyrius, bendriems įmonės rezultatams tai turi neabejotinai teigiamos įtakos. Visgi tenka pripažinti, kad HR specialistų vaidmuo organizacijose keičiasi gana lėtai. Ieškodama efektyvių būdų šiam procesui paspartinti, o kartu siekdama parodyti HR balso (angl. HR voice), kaip vienos esminių organizacijos grandžių, svarbą,  „CVO Recruitment I Simplika“ organizuoja pirmąjį šalyje HR hakatoną.

 

Du pusdienius truksiantis nuotolinis renginys atskleis realią HR ir verslo partnerystės naudą: bus sprendžiami konkretūs įmonėms kylantys iššūkiai, o sugeneruotas idėjas savo organizacijose pritaikyti galės visi hakatono dalyviai.

 

Ne tik didiesiems, ne tik personalo specialistams

Kodėl pasirinktas hakatonas – sprendimų paieškos forma, tradiciškai siejama su IT sritimi? Pasaulinė praktika rodo, kad dabar šis formatas pasitelkiamas ir sprendžiant HR klausimus. Pasak A. Kazlienės, pasaulyje vykstančių pokyčių dinamika, sparti technologijų plėtra verčia ieškoti kūrybiškų ir inovatyvių sprendimų, o hakatonas – vienas iš jų: „Jis leidžia naujomis akimis pažvelgti ir kūrybiškai spręsti verslui kylančius žmogiškųjų išteklių iššūkius, o kartu ir padeda stiprinti HR bei verslo ryšį, suprasti abi šalis ir bendrai ieškoti įmonei naudingų sprendimų.“

 

Pirmasis HR hakatonas vyks birželio 2-3 dienomis. Dalyviai spręs realias didžiųjų šalies įmonių žmogiškųjų išteklių problemas. Jas šių metų renginiui teikia bendrovės  „Vinted“, „Oxylabs“, „Baltic Amadeus“. Su kiekvienu iššūkiu dirbs trys skirtingos komandos, jos analizuos ir vertins susiklosčiusią situaciją, o vėliau generuos naujas idėjas ir suformuluos aiškius jos sprendimus. Laimėtoją iš trijų unikalių iššūkio sprendinių išrinks komisija, kurios gretose – ne tik organizatoriai ir iššūkius metusių įmonių vadovai, bet ir „HR Savaitė Lietuva 2021“, Personalo valdymo profesionalų asociacijos (PVPA), „OVC Consulting“, „Vilnius Coding School“, „Lietuvos Marketingo Asociacijos (LiMA)“ atstovai. Hakatoną moderuos dizaino mąstysenos praktikas Gediminas Buivydas, vedęs daugiau nei 10 hakatonų ir dirbęs su daugiau nei 100 įvairių komandų, vystančių savo idėjas.

 

Personalo atrankų įmonių grupės direktorė pabrėžia, kad hakatonas bus naudingas ne tik didžiosioms, bet ir mažesnėms įmonėms. Pastarosios dėl finansinių ar žmogiškųjų išteklių stokos dažnai neturi galimybės sukurti stiprios ir visapusiškos strategijos. Spręsdamos didžiausių šalies įmonių HR iššūkius ar stebėdamos renginį iš šalies, jo metu gimusias idėjas jos galės pritaikyti ir savo praktikoje, nes tikėtina, kad susiduria su panašiais sunkumais.

 

„Spręsti HR iššūkius kviečiame ne tik HR ekspertus, vadovus, bet ir finansų, informacinių technologijų, komunikacijos, medicinos, gamybos ir kitus specialistus. Sieksime dalyvių įvairovės, nes tikime, jog tai veda prie unikalesnių, kūrybiškesnių idėjų. Visais hakatono metu gimusiais sprendimais, mintimis, veiksmų planais galės pasinaudoti ir komandų nariai, ir tie, kurie hakatoną tik stebės“, – teigia „CVO Recruitment I Simplika“ vadovė.

 

Vertingi prizai

Hakatono finale pagrindinius apdovanojimus atsiims trys komandos – trijų iššūkių geriausieji. Jiems prizus steigia iššūkių autoriai – bendrovės „Vinted“, „Oxylabs“ ir „Baltic Amadeus“. Vienai iš laimėjusių komandų bus įteikti bilietai į konferenciją „HR Savaitė Lietuva 2021“. Papildomus prizus kitoms komandoms taip pat skirs renginio partneriai „Vilnius Coding School“ ir „LiMA“, o „OVC Consulting“ laimėjusias komandas pakvies į tęstinį renginį mokytis parduoti bei pristatyti savo idėjas. Bendra prizinio fondo vertė visoms laimėjusioms komandoms – 13 000 Eur.

 

„Šiomis dienomis HR susiduria su begale pandemijos sukeltų iššūkių, tačiau tikrieji pokyčiai dar laukia ateityje. Vienas tokių – hibridinis darbo modelis, dėl kurio organizacijos bus priverstos peržiūrėti visas HR funkcijas ir prisitaikyti prie naujos realybės. O tai reiškia tiek kitokį supratimą apie darbą, tiek jėgų paskirstymą tarp darbdavio ir darbuotojo bei begalę kitų dalykų“, – sako verslo psichologas, organizacijų vadybos ekspertas ir „HR Savaitė Lietuva 2021“ organizatorius D. Baltrušaitis.

 

Neabejojama, kad Covid-19 pasekmės organizacijų veikloje bus juntamos dar ilgai, jos atneš naujų iššūkių ir pasikeitimų įvairiose srityse. Todėl „CVO Recruitment I Simplika“ planuoja hakatoną paversti tradiciniu renginiu ir kasmet suburti savo sričių specialistus padėti vienas kitam spręsti problemas, su kuriomis susiduria dauguma verslų.

Registracija į pirmąjį Lietuvoje HR hakatoną jau prasidėjo!

 

Aprie HR hakatono organizatorius

Daugiau nei 20 metų patirtį turinti tarptautinė personalo paieškos ir atrankos grupė, veikianti Baltijos šalyse, kurią sudaro dvi įmonės: „CVO Recruitment“ ir „Simplika“. Platus paslaugų spektras – nuo jaunesniųjų specialistų iki vadovų paieškos ir atrankos, kvalifikuotų darbuotojų laikinasis įdarbinimas bei HR konsultacijos sukuria aukščiausios kokybės personalo sprendimus verslui.

 

Daugiau skaitykite: „Verslo žinios