Naujienos

 

Aiškėja, kas sukėlė pasaulinę „Facebook“ griūtį: smogė ir informatorės liudijimai, pagrįsti vidaus tyrimo

Data: 2021 m. spalio 06 d.

Daugelio seniai reikšti nuogąstavimai ir kritika dėl šios platformos politikos, regis, buvo pagrįsti paties „Facebook“ atlikto vidaus tyrimo, kurio medžiagą buvusi darbuotoja Frances Haugen perdavė tarnyboms ir dienraščiui „The Wall Street Journal“.

 

Tačiau JAV senatoriams ruošiantis nekantriai laukiamam posėdžiui, per kurį bus išklausyta liudijimų apie šios dokumentus, „Facebook“ socialinis tinklas išsijungė per didžiulio masto ryšio sutrikimą, taip pat paveikusį kitas šios bendrovės valdomas platformas, įskaitant „Instagram“ ir „WhatsApp“.

 

„Milijardai vartotojų buvo paveikti, kai šiandien paslaugos visiškai neveikė“, – pranešė interneto ryšio sutrikimus stebintis tinklalapis „Downdetector “.

 

Vėliau pirmadienį „Facebook“ per „Twitter“ paskelbė atsiprašymą, socialiniam tinklui palaipsniui atnaujinant darbą.

 

„Uoliai dirbome, kad atkurtume prieigą prie mūsų programėlių ir paslaugų. Džiaugiamės galėdami pranešti, kad dabar jos jau vėl pradeda veikti“, – pridūrė bendrovė.

 

Vėlai pirmadienį „Facebook“ kaip sutrikimo priežastį įvardijo nustatymų pakeitimus, dėl kurių sutriko tinklo maršrutizatorių, koordinuojančių ryšį tarp socialinio tinklo duomenų centrų, darbas.

 

„Šis tinklo sutrikimas darė besiplečiantį poveikį mūsų duomenų centrų tarpusavio ryšiui, todėl mūsų paslaugos sustojo“, – sakoma žinutėje, paskelbtoje „Facebook“ valdybos pirmininko pavaduotojo infrastruktūros reikalams Santosho Janardhano.

 

Kibernetinio saugumo ekspertas Brianas Krebsas, komentuodamas šį sutrikimą, sakė, kad „Facebook“ sistema buvo likusi be „žemėlapio, rodančio pasaulio kompiuteriams, kaip surasti internete jo įvairius objektus“.

 

Sutrikimas ne vien sukėlė nepatogumų vartotojams, verslo įmonėms ir kitiems, priklausomiems nuo šios bendrovės teikiamų paslaugų, – „Facebook“ vadovas Markas Zuckerbergas patyrė skaudų finansinį smūgį.

 

Milijardierių pasaulio naujienas stebintis tinklalapis „Fortune“ vėlai pirmadienį pranešė, kad M. Zuckerbergo asmeninis turtas sumažėjo beveik 6 mlrd. JAV dolerių, palyginus su padėtimi ankstesnę dieną. Naujausias vertinimas rodo, kad „Facebook“ vadovo kapitalas yra beveik 117 mlrd. dolerių (101 mlrd. eurų).

 

O „Facebook“ varžovams ši diena buvo itin palanki.

Visą straipsnį skaitykite: M360