Naujienos

 

Interneto pinklės: net ir dalydamiesi nuoroda, galime pažeisti autorių teises

Data: 2019 m. spalio 07 d.

Ar kada susimąstėte, kiek valandų per dieną praleidžiate žiūrėdami įvairius vaizdo įrašus, nuotraukas ar net filmus internete? O juk neretai šiuo turiniu pasidalijate savo socialinių tinklų paskyrose. Dažnas nepagalvoja, jog tokiam turiniui taikoma autorių teisių apsauga, tad ir jį naudoti ar dalytis nuorodomis galima ne visada – nebent gautumėte autoriaus leidimą.

 

Dalijimasis nuorodomis

 

Vienas populiariausių vartotojų naudojamų informacijos apsikeitimo būdų yra dalijimasis nuorodomis (angl. hyperlink). Tokia nuoroda dažnai nukreipia į kūrinį (tekstą, nuotrauką ar filmuką), kuriam taikoma autorių teisių apsauga.

 

Nors pasidalijama tik nuoroda, teisiškai laikoma, kad dalijamasi pačiu kūriniu. Gauti autorių teisių turėtojo sutikimą reikia tuomet, jei kūrinys buvo skirtas ribotam lankytojų ratui. Tarkime, jeigu autorius paskelbia kūrinį interneto svetainėje, kuri yra laisvai prieinama visiems interneto vartotojams ir kurios pasiekimui netaikomi jokie apribojimai, autoriaus sutikimo gauti nereikia. Tačiau jei tas turinys prieinamas tik registruotiems vartotojams, autoriaus leidimas norint pasidalyti nuoroda yra būtinas. Tai galioja ir uždaroms „Facebook“ grupėms, kurių turiniu – nuorodų arba momentinių ekrano kopijų (angl. printscreen) pagalba – mėgsta pasidalyti nuomonės formuotojai ir kiti šio socialinio tinklo vartotojai. Jei norint patekti į grupę reikia gauti administratoriaus patvirtinimą, vadinasi, grupės turinys skirtas tik ribotam lankytojų ratui ir prieš juo dalijantis reikia gauti autoriaus sutikimą.

 

Ar nežinojimas atleidžia nuo atsakomybės?

 

Prieš dvejus metus ES Teisingumo Teismas sprendė ginčą, kilusį tarp žurnalo „Playboy“ ir bulvarinės interneto svetainės. Žurnalo „Playboy“ užsakymu fotografas padarė žinomos TV laidų vedėjos nuotraukas ir visas išimtines teises į jas perdavė žurnalui. Bulvarinis portalas paskelbė straipsnį su šių nuotraukų nuorodomis, vedančiomis į kitą svetainę, kurioje buvo galima neteisėtai jas atsisiųsti.

 

Teismas išaiškino, kad jeigu nuoroda pateikiama komerciniais tikslais (kaip minėtu atveju), ją paskelbęs asmuo turi patikrinti, ar kūrinys įkeltas gavus autoriaus sutikimą. Jeigu sutikimo gauta nebuvo, laikoma, kad ir nuorodą skelbęs asmuo pažeidė autorių teises. Ir priešingai, jeigu dalijamasi turiniu nesiekiant komercinių tikslų, laikoma, kad asmuo nežinojo, jog kūrinys buvo paskelbtas be autoriaus sutikimo, todėl nuorodos į šį kūrinį paskelbimas yra leidžiamas.

 

Plačiau skaitykite čia.